Buikmassage bij verminderde vruchtbaarheid (16 april 2020)
Over de behandelingen
Debbie en Richard beginnen vaak met een afspraak via de telefoon of skype om kennis te maken, en om te kijken of de behandeling wat voor je is. Een gangbaar traject bestaat vervolgens uit een onderzoek/intake en zes behandelingen, binnen een periode van ongeveer zes weken. Je kunt je kleding aanhouden tijdens de massage, en je kunt het aangeven als je liever door Debbie of juist Richard wilt worden behandeld. Informatie vind je op www.fertiliteitszone.nl
Een soepelere buik, waardoor organen, baarmoeder en eileiders beter kunnen bewegen, en er ruimte komt voor een kindje. Eigenlijk klinkt het als de básis voor een gezonde zwangerschap. Toch wordt er in ziekenhuizen niet zo veel mee gedaan.
Als je probeert zwanger te worden, wil je je kansen zo groot mogelijk maken. Misschien kom je in het ziekenhuis, maar ook zoek je manieren om gezonder te eten of de zaadkwaliteit van je partner te verbeteren. Je kijkt naar acupunctuur of fertiliteitsyoga. Als je mentale steun en ontspanning in de natuur zoekt, kom je bij mij.
Vaak zie ik dat coachees op zoek blijven. Zeker als het wat langer duurt, neemt de spanning toe, en worden alle registers opengetrokken. Ik begrijp dat, en deed dat ook toen ik een gezin wilde beginnen. Stoppen was gewoon nooit een optie. Maar ik voel tegelijkertijd ook een soort huivering dat mensen al maar blijven doorgaan. Steeds lijkt er weer iets anders mogelijk. Dat is natuurlijk geweldig als het tot een zwangerschap leidt, maar het is extra pijnlijk als dit niet gebeurt. Het afscheid nemen van de kinderwens – en de mogelijkheid om een andere richting te geven aan het leven – wordt steeds opgeschoven.
Daarom ben ik voorzichtig met schrijven over aanvullende behandelingen.
Over het werk van deze twee mensen wil ik je toch graag wat vertellen. Met het idee dat je zelf kunt kijken en onderzoeken of het wat voor je is. Debbie en Richard (een privé én werk koppel) zijn fysiotherapeut en gespecialiseerd in de Mercier techniek: een vorm van massage, die wordt ingezet om vruchtbaarheid te verbeteren.
Zelf werden Debbie en Richard niet makkelijk zwanger. Hen werd IUI geadviseerd.
“In die tijd verbaasden we ons erover, dat er zo weinig te vinden was over zwanger worden, en over de ondersteuning die mogelijk is”, herinnert Richard zich. “Na heel lang zoeken kwamen we bij fysiotherapie met de Mercier techniek uit. Die behandeling heeft ons geholpen bij onze tweede zwangerschap. En daarna hebben we zelf de benodigde opleidingen gevolgd in Denemarken. We wilden heel graag anderen hiermee gaan helpen.” Samen leggen ze uit wat deze werkwijze inhoudt.
“De baarmoeder is een spier, die moet goed kunnen samentrekken om goed te werken”, zegt Debbie. “Daar omheen, een ook rond de eileiders en eierstokken, zit bindweefsel. Zit dat bindweefsel te strak, dan wordt de werking van baarmoeder en eileiders verstoord. Als de baarmoeder niet goed kan samentrekken, kan het zijn dat de menstruatie niet goed genoeg verloopt, waardoor de kans op een goede innesteling kleiner wordt. Ook kan het zijn dat de eierstokken niet goed functioneren en er een hormonale disbalans ontstaat. Soms ontstaan er verklevingen. Heb je dat in chronische vorm, dan spreek je van endometriose.”
Het ziekenhuis doet hier niet zo veel mee. Debbie: “Een operatie is niet altijd wenselijk, en de cyclus stilleggen helpt maar tijdelijk: als de cyclus weer op gang komt, komen de klachten terug. Mensen met endometriose lijden helse pijnen, omdat de verklevingen aan het bindweefsel trekken. Rond de menstruatie komen daar nog ontstekingen bij. Bij elke menstruatie wordt het erger.” Dit geldt gelukkig niet voor vrouwen met ‘gewone’ verklevingen (zonder endometriose).
“In het ziekenhuis erkennen ze niet altijd dat er verklevingen aanwezig kunnen zijn”, vervolgt Debbie. “Soms vinden wij het bij littekenweefsel overduidelijk dat er verklevingen zijn, en dan nog erkent het ziekenhuis dat niet. Ik denk dat dit komt doordat ze niet weten wat ze er mee moeten. Ze kunnen er in het ziekenhuis eigenlijk niets aan doen. In hele ernstige gevallen van endometriose willen ze nog wel eens opereren, maar in onze ogen moet het dan echt extreem zijn. Wat dan zeker een belangrijke aanvulling is, is dat ze ná de operatie adviseren om het buikgebied los te laten masseren, met specifieke littekenmassages. Dat zit niet in de protocollen of aanpak van het ziekenhuis.”
Verklevingen kunnen pijn geven, zowel tijdens als voor of na de menstruatie.
Debbie: “Ook kun je buikpijn krijgen, problemen met de stoelgang of rugklachten. Soms merken mensen dat niet meer, omdat hun lichaam eraan gewend is geraakt. Bij endometriose heeft iemand helse pijnen. Dat komt doordat de baarmoeder niet de ruimte heeft om samen te trekken en er op die manier aan alle organen en bindweefsel getrokken wordt. Bij endometriose neemt het aantal ontstekingen toe met elke menstruatie.”
Endometriose is niet te genezen, maar wel af te remmen, zodat het niet verergert en de pijn minder wordt. Verklevingen, die niet gerelateerd zijn aan endometriose, zijn met massage volledig op te lossen, maar door bijvoorbeeld een verkeerde houding kunnen ze wel terugkomen. Richard en Debbie masseren het bindweefsel in de buik, zodat dat soepeler wordt. De hormoonbalans wordt hierdoor hersteld. Ook de bloeddoorstroming wordt beter, waardoor er meer zuurstof en hormonen naar de baarmoeder kunnen worden gebracht.
Niet alleen de buik wordt behandeld. “In je lichaam is veel meer met elkaar verbonden dan je denkt”, vertelt Richard. “Zo zit de baarmoeder met een band aan het heiligbeen, en er zijn verbindingen naar de onderrug en nek. Daar moet je dus ook naar kijken.” Ze nemen dit allemaal mee in het onderzoek, de massage en de oefeningen.
In hun praktijk behandelen ze niet alleen vrouwen met endometriose.
Richard en Debbie helpen ook vrouwen die littekenweefsel hebben na een keizersnede en vrouwen met Pcos (waarbij eicellen niet tot rijping komen en in de eileider achterblijven en zich met vocht vullen, MR). Eigenlijk zien ze mensen in uiteenlopende situaties met een kinderwens, ook mensen met onverklaarbare verminderde vruchtbaarheid. “Wij weten uit eigen ervaring hoe zwaar het is als je niet weet of je zwanger kunt worden”, zegt Debbie. “Net als jij, zijn we voorzichtig, en we kunnen niks beloven. Maar we zien echt goede resultaten met de Mercier techniek. Bij ons in de praktijk is ongeveer 70 procent van de vrouwen binnen een jaar zwanger. Bij vrouwen onder de 40 werkt het vaak wel net iets beter dan bij vrouwen van boven de 40.”
Na een behandeling voelen patiënten zich beter, ze merken de veranderingen in hun lijf. Spieren voelen soepeler en de menstruatiepijn is minder. En er is nog een mooi effect, ziet Debbie. “Vrouwen die niet zwanger worden, ervaren dat vaak als een falen van hun lichaam. Door de behandeling komt ook het vertrouwen daarin terug.”
“En laten we de man niet vergeten”, zegt Richard tot slot.
“Hem helpen we met advies over voeding, supplementen en een gezondere levensstijl. Soms heeft een man darmklachten, of zie je dat er knelling zit in de liezen. Ook dat is met de Mercier techniek te verhelpen.”